LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale în Turcia. S-au deschis urnele. Ultimele sondaje arată că Erdogan ar obține un nou mandat

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale în Turcia. S-au deschis urnele. Ultimele sondaje arată că Erdogan ar obține un nou mandat

Turcii își aleg duminică, 28 mai, președintele pentru un mandat de cinci ani. Bătălia se dă între actualul președinte Recep Tayyip Erdogan și contracandidatul său Kemal Kilicdaroglu.

Turul doi al alegerilor prezidențiale are loc duminică, 28 mai. Foto: Shutterstock

UPDATE 09.33 Alegeri în Turcia. Erdogan și Kilicdaroglu le cer turcilor să iasă la urne: „Este votul ultimei şanse”

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a îndemnat sâmbătă pe cetăţeni să iasă în număr mare la vot duminică, pentru al doilea tur al scrutinului prezidenţial, în timp ce rivalul său, Kemal Kilicdaroglu, le-a cerut alegătorilor să scoată ţara din "groapa neagră" a celor două decenii de conducere a actualului lider de la Ankara, spunând că este votul "ultimei şanse", relatează Reuters. Detalii aici

UPDATE 09.09 Erdogan și Kilicdaroglu se luptă pentru voturile turcilor

Cei doi contracandidaţi vor să îi atragă pe cei 8,3 milioane de votanţi care nu au mers la urne în primul tur de scrutin.

Două viziuni asupra ţării, societăţii şi guvernării sunt propuse celor 60 de milioane de alegători din Turcia (diaspora a votat deja) chemaţi să voteze. Stabilitate cu riscul autocraţiei cu hiper-preşedintele Erdogan, islamo-conservator, 69 de ani, versus o întoarcere la o democraţie paşnică, potrivit contracandidatului Kemal Kilicdaroglu, fost funcţionar de 74 de ani.

UPDATE 08.00 S-au deschis urnele

Secțiile de votare din Turcia s-au deschis la ora locală 8.00 și se închid la ora 17.00 pe 28 mai. Vânzarea de alcool este interzisă în ziua scrutinului.

Peste 64 de milioane de turci au dreptul să voteze la aproape 192.000 de secții de votare, dintre care peste 6 milioane au votat în premieră pe 14 mai. Există 3,4 milioane de alegători din străinătate, care au votat între 20 și 24 mai.

Prezența la vot la alegerile din Turcia este, în general, ridicată. Pe 14 mai, prezența a fost de 87,04% din alegătorii eligibili, cu un nivel de 88,9% în Turcia și 49,4% în străinătate.

Știrea inițială

În primul tur al alegerilor prezidențiale, care a avut loc la 14 mai, președintele în exercițiu Recep Tayyip Erdogan a obținut 49,51% din voturi, fiind la mică distanță de majoritatea necesară pentru a evita un nou tur de scrutin, în vreme ce principalul său rival Kilicdaroglu a obținut 44,88%, un rezultat dezamăgitor după ce sondajele sugerau că liderul Partidului Republican al Poporului (CHP) ar putea câștiga.

De asemenea, candidatul naționalist Sinan Ogan, în vârstă de 55 de ani, a obținut 5,2% din voturi. Ultranaţionalistul a decis, în cele din urmă, să-l susțină pe actualul președinte , după ce miercuri, 17 mai, a afirmat că este „deschis la dialog” cu Erdogan și Kilicdaroglu.

Președintele stabilește politica privind economia, securitatea, afacerile interne și internaționale ale Turciei.

Conform unui sondaj efectuat sâmbătă, 20 mai, și duminică, 21 mai, turul doi al alegerilor prezidențiale, care va avea loc duminică, 28 mai, se va încheia cu victoria preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care ar urma să primească 52,7% din voturi, față de 47,3% pentru liderul CHP, Kemal Kilicdaroglu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

5 Ce se întâmplă în China?